Viisi syytä, jolloin vanhan katon omistajan tulisi nähdä punaista

Vuotava katto

1. Katto vuotaa jo

Katon kunto heikkenee salakavalasti. Se alkaa usein pieninä vuotoina liitoskohdista, läpivienneistä sekä naulan ja ruuvinreijistä. Katolla ja välipohjassa tulee harvemmin käytyä joten vuodot saavat suureta rauhassa jopa vuosia. Vesi saattaa valua piipun juuresta tai muusta reijästä ja kastella rakenteita. Pitkään jatkuessaan se saattaa homehduttaa rakenteita ja niihin voi kasvaa homerihmastoja.
Katon aluskate

2. Aluskate puuttuu tai se on hapertunut

Aluskatteita alettiin käyttää 1980-luvulla. Sitä aikaisemmin rakennetuissa on harvoin aluskatetta. Sen tehtävänä on kerätä peltikaton alapinnalle tiivistyvän veden ohjaaminen turvallisesti räystäälle. Näin eristeet ja rakenteet säilyvät kuivina. 1990-luvulla tulivat muoviset aluskatteet jotka eivät hengitä ja ovat hapertuneet ajan mittaan.
Välikaton tuuletus

3. Puutteellinen tuuletus tai sen puuttuminen kokonaan

Rintamamiestaloissa tyypillisin haste on tuuletuksen puuttuminen. Välipohjan kosteus jää hautomaan eristeisiin ja rakenteisiin, eikä tuuletu pois. Silloin yleisin yläpohjan eriste oli sahanpuru joka siis pysyy kosteana ja vaikuttaa jopa sisäilman laatuun. 1980-luvulla 50- ja 60-luvun taloja alettiin eristää paremmin ja joissakin tapauksessa tukittiin ilmanvaihtoventtiileitä. Tuuletus on nykyään erityisen tärkeää, sillä eteenkin syksyllä ja talvella ilmankosteus saattaa pysyä pitkiä aikoja korkealla.
Katon läpivienti

4. Läpinvientien tiiveys

Läpiviennit ovat aina riski ja niitä pitäisikin tarkkailla säännöllisesti. Eri vuosikymmeninä on käytetty erilaisia tekniikoita ja materiaaleja tiivistämiseen. Voihan olla, että läpivientien tiivistämisessä on tehty hyvinkin luovia omatekoisia ratkaisuja, jotka eivät ole pitäneet vuosien saatossa. Hyvinkin tehdyt läpivientien tiivistykset on syytä tarkastaa säännöllisesti.
Ikääntynyt katto

5. Vesikatto on käyttöikänsä päässä

Kaikki asiat kuluvat ja vanhenevat. Suomen sää on vaativa: isot kosteuden ja lämpötilan vaihtelut kuluttavat myös vesikattoa. Pintamateriaali saattaa hilseillä ja ruostuttaa metallia. Tiilikaton tiilet saattavat lohkeilla ja päästää vettä läpi. Pihalta ei näe katon todellista kuntoa. Vesikaton tekninen käyttöikä on noin 25 vuotta. Tämä vaihtelee kuitenkin paljon vesikatteen materiaalin, tehtyjen huoltojen ja rakentamisen laadusta riippuen.