Hyppää sisältöön

Mökille uusi katto muutamassa päivässä

Tilavassa hirsimökissä vietetään kesää uuden upean katon alla. Asennus vei ammattilaisilta vain pari päivää, eikä mökin omistajien tarvinnut huolehtia mistään.

Uudellamaalla sijaitsevassa hirsimökissä alkuperäinen huopakatto alla olevine rakenteineen oli tullut elinkaarensa päähän. Se oli suojannut mökkiä jo 30 vuotta, mutta alkanut vuotaa paikoin, eikä tuuletuskaan toiminut kunnolla. Oli vääjäämättä kattoremontin aika.

Vanha huopakatto ↑

Asukkaat kysyivät tarjouksia monelta kattoyritykseltä, mutta aivan kirjaimellisesti pullonkaulaksi oli muodostua kapea mökkitie. Kattokeskus kuitenkin uskoi pääsevänsä perille asti nosturiautolla, ja muutenkin korjaussuunnitelma tuntui hyvältä.

– Kohteen sijainti oli kieltämättä haastava. Sinne johtaa vain pieni mökkitie, joka oli kesän alussa vielä pehmeässä kunnossa. Pääsimme kuitenkin hyvin nosturiautolla perille asti, työnjohtaja Tuomas Vapaniemi muistelee.

Haasteet loppuivat siihen, koska kattoremontti sujui suunnitelmien mukaan.

Kattourakka alkoi turvakaiteiden asentamisella. Sen jälkeen vanha huopakate aukotettiin alaräystäältä ja katon harjalta, jotta katon rakenteissa saatiin ilma kiertämään. Samalla kattorakenne oikaistiin. Se on melko tavanomainen toimenpide vanhoissa katoissa, jotka ovat ajan oloon painuneet. Huonoksi menneet pohjalaudat ja huovat poistettiin, mutta vanhat hyväkuntoiset rakenteet jätettiin uuden katon alle. Päälle laitettiin tuuletusrimoitus ja sen päälle hengittävä Divoroll-aluskate.

– Kohteessa käytettiin vain homesuojattua puutavaraa, jotta katolle saataisiin mahdollisimman pitkä elinikä, Vapaniemi kertoo.

Lopuksi päälle asennettiin uudet ruodelaudat sekä otsalaudat ja Ruukin musta tiilikuviopelti. Nokkamies otti vielä mitat pääty- ja piipunpelleille, jotka tehtiin hallilla ja asennettiin paikalleen yhtä aikaa sadevesijärjestelmien kanssa.

– Nyt mökissä on tyylikkäät pellityksetkin, ja musta katto näyttää hyvältä. Peltikatto on ollut yllättävän hiljainen, vaikka meitä ei edes pieni sateenropina haittaisi, asukkaat kertovat.

Viiden päivän urakka

Kattoa yli 200 neliön mökissä riittää, ja samalla uusittiin pihasaunan katto. Siitä huolimatta kattourakkaan kului viitisen päivää, josta varsinainen kattotyö kesti kolme päivää ja telineiden pystys ja purku molemmat päivän.

Asukkaiden ei tarvinnut puuttua remonttiin millään tavalla, ja mökilläkin olisi voinut sen aikana oleskella.

– Työ sujui todella ripeästi, ja olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Uskon, että tällä katolla päästään taas ainakin 30 vuotta eteenpäin, mökin isäntä kiittää.

KYSY TARJOUS MÖKKISI KATTOREMONTISTA

Search