Hyppää sisältöön

Aurinkopaneelien hankintaopas

Aurinkopaneelien hankinta käy kiivaana. Aurinkopaneelien tarjouspyynnöt ja muut tiedustelut lisääntyvät samaa tahtia sen kanssa, miten paljon armas aurinko meille kesän lähetessä valoaan antaa.

Opas

Parinkymmenen vuoden aikana aurinkosähköjärjestelmien hinta on tullut sen verran alas, että yhä useammalla kuluttajalla on halutessaan taloudellisesti mahdollista sellainen hankkia. Hankintaa vauhdittaa järjestelmän hinnan lisäksi kotitalouksien sähköautojen määrän lisääntyminen ja ylipäätään kotitalouksien sähkökuorman kasvu. Moni haluaa myös kesämökilleen aurinkopaneelit – onhan kesämökki käytössä yleensä juuri valoisimpaan vuodenaikaan, jolloin aurinkoenergiaa on runsaasti tarjolla.

Monikaan ei ole vielä aiemmin aurinkopaneeleja asennuttanut katolleen ja on nyt aivan uuden äärellä. Niinpä aurinkosähköjärjestelmä ja sen ominaisuudet voivat nostaa mieleen valtavasti kysymyksiä. Tärkein niistä on varmastikin se, mikä sopii juuri minun tarpeisiini ja on samalla hinta-laatu-suhteeltaan paras.

Kysytäänpä mitä kerrottavaa aurinkosähköjärjestelmistä on Kattokeskuksen myyntijohtaja Janne Lehtolalla.

”Aurinkosähköjärjestelmän kustannus tavanomaisen suomalaisen omakotitalon katolle avaimet käteen -palveluna maksaa karkeasti arvioiden 10 000 €:n molemmin puolin. Kokonaishintaan vaikuttaa muun muassa asennettavan järjestelmän koko, paneelien laatu, invertteri, säätölaitteet, asennukseen käytettävät kiinnikkeet ja tarvikkeet, mahdollinen sähköautonlatauspiste sekä suunnittelu- ja asennustyö”, Lehtola avaa aurinkosähköjärjestelmän sisältöä ja lisää: ”Aurinkosähköjärjestelmä nostaa talon arvoa. Se on hyvä pitää mielessä, jos talon myynti alkaa olla ajankohtainen”.

Millaisia erilaisia paneeleja on tarjolla?

” Aurinkopaneeleissa on tarjolla eri suorituskyvyn vaihtoehtoja. Asiaan vihkiytymätön asiakas voi olla huoletta paneeliviidakossa, sillä me autamme valitsemaan kullekin omiin tarpeisiinsa juuri sopivan kokonaisuuden”, Lehtola kertoo.

Kattokeskuksen valikoimaan kuuluvat aurinkopaneelit

 • Longin Half Cut (HC) yksikide -aurinkopaneelit tuottavat sähköä tehokkaasti ja hyvällä hyötysuhteella jo pienemmällä auringon säteilyteholla sekä kuumalla ilmalla. Puolittaminen auttaa siihen, että kennot tuottavat vähemmän hukkalämpöä ja enemmän sähköä. Näissä kennot ovat 1-puoleiset – toinen puoli lasia, toinen muovia. Longin aurinkopaneelit tehdään Kiinassa ja teholtaan 430W:n paneelien runko ja kehys ovat valko-mustat ja puolestaan 410 W:n paneeleissa (kuvassa alla) runko ja kehys ovat kokonaan mustat.

  Longi HI-MO5 Mono 410W -aurinkopaneeli

  SoliTekin Blackstarin lasi-lasi N-tyypin kaksipuoleiset aurinkopaneelit sopivat kylmiin, kuumiin, tuulisiin ja suolaisiin ympäristöihin ja niiden aurinkokennot absorboivat valoa myös takaa. Näiden Euroopassa valmistettavien paneelien teho on 420W ja sekä runko että kehys ovat mustat.

  Solitek-Blackstar-420W -aurinkopaneeli

 • Teholtaan 400W:n ZNShine Solar ZXM7 -aurinkopaneelit tuottavat sähköä tehokkaasti myös haastavissa olosuhteissa, sillä uusi kaksipuolinen half-cut-teknologia takaa huomattavasti aikaisempaa paremman tuoton myös lumisissa olosuhteissa, kuten meillä täällä Suomessa. ZNShinen paneeleissa on likaa hyökivä grafiinipinnoite, joka tehostaa valon läpäisykykyä ja nostaa paneelin tehontuottoa jopa 2 W. Kenno on tyypiltään 2-puoleinen eli molemmat puolet ovat lasia. Sekä paneelien runko että kehys ovat väriltään mustat.

  Znshine Solar 400WP -aurinkopaneeli

 • Uusinta teknologiaa edustaa Kiinassa valmistettava täysmusta Jinkon n-tyypin yksikiteinen aurinkopaneeli. Siinä on parempi kestävyys korkeiden lämpötilojen aiheuttamalle hyötysuhteen alenemalle sekä valon aiheuttamalle rappeutumalle. Jinkon n-tyypin paneeleja on saatavana teholla 430W. Näissä paneeleissa kennot ovat 1-puoleiset – toinen puoli lasia, toinen muovia.

  Jinko 54HL4R-B 430WP N-type -aurinkopaneeli

”Tässä yllä on nyt mainittu meillä valikoimissamme olevat paneelivaihtoehdot. Nämä soveltuvat asennettavaksi niin kattoremontin yhteydessä kuin erillisasennuksena. Lisäksi meillä on tarjolla kiinnostava uutuus Ruukin Aurinkosähkökatto, jossa aurinkosähköjärjestelmä on integroitu Ruukki Classic -teräskatteeseen. Tällainen katto näyttää tyylikkään suoralinjaiselta peltikatolta, mutta tuottaa samalla aurinkovoimaa. Linjakas ja samalla helppohoitoinen uutuus kiinnostaa varmasti monia sellaisia asiakkaita, jotka haluavat uuden katon yhteydessä myös aurinkosähköjärjestelmän”, Lehtola toteaa.

Mitä muuta aurinkosähköjärjestelmä tarvitsee toimiakseen?

”Aurinkopaneelit tarvitsevat kaverikseen invertterin, jonka tehtävänä on sähkön muuntaminen ja turvallinen syöttäminen verkkoon”, Lehtola tiivistää ja jatkaa: ”Invertteri eli suomalaisittain taajuusmuunnin muuttaa aurinkopaneelien tuottaman tasavirran tavalliseen sähköverkkoon soveltuvaksi vaihtovirraksi ja huolehtii, ettei jännite nouse yli sallitun 230 voltin rajan.”

Inverttereiden tehtävänä on lisäksi valvoa koko aurinkosähköjärjestelmää ja sen toimintoja kuten jännitteen lisäksi tehon tuottoa ja virtaa. Invertteri säätää niitä, mikäli tarvetta ilmenee. Etäluettavan invertterin käyttö on vaivatonta ja järjestelmää voi seurata reaaliaikaisesti.

        Kattokeskuksen valikoimaan kuuluvat invertterit

 • Tehokkaassa ja käytössä turvallisessa Solis S5-invetterissä on tarjolla teholtaan neljää eri vaihtoehtoa: 6 kW, 10 kW, 15 kW ja 20 kW. Kotelointiluokka on IP66 ja AFCI -suojaus vähentää tulipalon riskiä. Solis-valvontajärjestelmää voidaan valvoa etäyhteydellä WIFI:n avulla, joten käyttäjä saa tarkan ja kattavan data-analyysin ja vikahälytyksen milloin tahansa ja missä tahansa.

  Solis S5-invetteri

 • Huippulaadukas Froniuksen 3-vaihe -invertteri muuttaa aurinkopaneelien tuottamaa tasavirtasähköä jopa yli 97 % hyötysuhteella kotitalouden sähkölaitteille sopivaksi vaihtovirraksi. 3-vaiheisella invertterillä tuotettua sähköä voidaan syöttää kaikkiin kodinsähkölaitteisiin. Järjestelmän saa yhdistettyä internetiin WLAN- tai Ethernet -yhteyden kautta. Tehovaihtoehtoja löytyy 3-8,2 kW:n väliltä.

  Fronius Symo -invertteri

 • Sofar Solar KTL-X-G3 -invertterissä on jopa kymmenen tehovaihtoehtoa 4,4 kW–50 kW:n väliltä.

  Sofar Solar KTL-X-G3 -invertteri

 • Sofar Solar KTL3PH-hybridi-invertteri on inverttereiden aatelia, sillä se mahdollistaa energian varastoinnoin. Tämä 3-vaihe-hybridi-invertteri voidaan yhdistää verkkosähkön ohella akkujärjestelmään. Myös tässä on neljä eri tehovaihtoehtoa: 6 kW, 8 kW, 10 kW ja 15 kW.

  Sofar Solar KTL-3PH -hybridiinvertteri

”Täyssähköisten autojen määrä on kasvanut Suomessa parin kolmen viime vuoden aikana suurin harppauksin. Tämä näkyy selvästi myös aurinkosähköjärjestelmien asennuksessa. Moni mielellään ”tankkaa” sähköauton kotona päästöttömästi omasta aurinkovoimalasta. Siksi yhä useammin aurinkosähköjärjestelmien asennuksen yhteydessä asennetaan myös sähköautonlatausjärjestelmä”, toteaa Lehtola.

        Kattokeskuksen valikoiman sähköauton latauslaite

 • BENY Electric -sähköauton latauslaite soveltuu omakotitaloihin. Laite sopii yhteen sekä kaikkien aurinkosähköjärjestelmien että ladattavien autojen kanssa. Laitteen latausteho laskee, jos talon muu sähkökuorma kasvaa. Beny-latauslaitteesta on saatavana pistokeversio ja helppokäyttöinen kaapeliversio. Käyttömukavuuden takaa puhelinsovellus, jonka avulla käyttäjä voi seurata ja tarvittaessa ohjata latauslaitteen toimintaa. Lautauslaitetta voi käyttää halutessaan ilman puhelinsovellustakin.

  BENY Electric -sähköauton latauslaitteet

”Tässä esiteltiin meillä Kattokeskuksella tarjolla olevia aurinkopaneeleja, inverttereita ja latausasemia. Annamme mielellämme asiakkaillemme kaiken mahdollisen avun, jonka hän tarvitsee päätöksenteon tueksi aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa”, Lehtola kiteyttää.

”On hyvä muistaa, että katon tulee olla kunnossa ennen aurinkopaneelien asennusta. Sillä tavoin vältytään ikäviltä yllätyksiltä ja turhilta ja kalliilta töiltä, jos paneelit joudutaan purkamaan katon korjauksen tai kattoremontin tieltä. Kannattaakin hyödyntää Kattokeskuksen maksuton kuntokartoitus ennen aurinkopaneeleiden asennusta. Jos katto tarvitsee kattoremontin, meiltä saa kiinteän kattoremonttitarjouksen. Ja huoltoa kaipaavaa kattoa voi vastaavasti auttaa kattohuoltopalvelumme”, Lehtola muistuttaa lopuksi.

Tutustu tästä avaimet käteen -aurinkopaneelipalveluumme

PYYDÄ TARJOUS AURINKOPANEELEISTA

 

Katso video aurinkopaneelien asennuksesta yläpuolelta. Video ei näy jos evästeitä ei ole hyväksytty. Voit katsoa videon myös youtube-kanavaltamme.

Search