Kannattaako katon pinnoitus?
Kun katto alkaa olla siinä kunnossa, että näky ei enää hivele silmiä, moni uskoo katon pinnoituksen olevan oikea ratkaisu tähän ongelmaan. Siihen ei kuitenkaan kannata ryhtyä päätä pahkaa. Kysyimme Kattokeskus Varsinais-Suomi Oy:n myyntipäällikkö Joonatan Koivistolta, mitä tulee tehdä ja huomioida, kun suunnitteilla on katon pinnoitus.
Mistä kannattaa aloittaa?
Kun katon pinnoitus on mielessä, aivan ensimmäisenä tulee käydä yläpohjassa tarkastamassa, että katon alapuoliset rakenteet ja aluskate sekä tiiviydet ovat kunnossa. Tämä kannattaa tehdä siksi, ettei pinnoitus paranna rakenteiden tai aluskatteen kuntoa tai esimerkiksi tuuletusta millään tavoin. Esimerkiksi juuri tuo mainitsemani huonosti toimiva tuuletus voi johtaa kosteuden kertymiseen yläpohjaan, mikä ajan mittaan voi puolestaan aiheuttaa lahoamista ja muita vaurioita.
Tärkeää on myös ottaa huomioon katon ikä ja huoltokäytänteet. Jos esimerkiksi tiilikatto on vaikkapa 40 vuotta vanha ja sen pinnalla on kasvanut sammal kaikessa rauhassa jo pitkän aikaa, pelkkä puhdistus ja pinnoitus eivät poista katon piileviä ongelmia. Sammal on voinut nimittäin kastuessaan ja jäätyessään päästä vähin erin halkaisemaan ja murentamaan tiiliä.
Ennen pinnoituspäätöstä kannattaa varata meiltä maksuton katon kuntokartoitus. Siinä tarkastamme katon perusteellisesti ihan yläpohjaa myöten. Katon kuntokartoitus antaa vedenpitävää tietoa katon kunnosta ja auttaa tekemään taloudellisesti järkevät ratkaisut. Kannattaa vaikkapa tutustua artikkeliimme, jossa kerromme, mitä maksuttomassa katon kuntokartoituksessa tapahtuu.
Miksi on tärkeää kartoittaa kattorakenteiden kunto ennen pinnoituspäätöstä?
Liian pikainen päätös pinnoittamisesta voi tulla hyvin kalliiksi, koska pinnoitus ei ratkaise perusongelmaa vaan – kuten alussakin viittasin – lähinnä vain esteettisen haitan.
Jos pinnoitus tehdään katolle, jonka rakenteet voivat huonosti, on mitä todennäköisimmin lähivuosina edessä kattoremontti. Siinä tapauksessa äskettäin pinnoitettu vesikatemateriaali joudutaan purkamaan, jolloin pinnoittamiseen käytetty raha menee hukkaan.
Kerro esimerkki tällaisesta tapauksesta, kun pinnoitus ei ole kannattanut
Pinnoituksen vuosihinta on kohtuuton, jos pinnoitus maksaa esimerkiksi 5000 € ja se tehdään katolle, joka on siinä kunnossa, että se todellisuudessa tarvitsee kokonaisvaltaisen kattoremontin jo esimerkiksi viiden vuoden kuluttua. Ja kun tähän vielä lasketaan päälle kattoremontin hintaero, joka on ehtinyt viidessä vuodessa syntyä kustannusten, kuten työn, materiaalien ja kuljetusten hinnannousun myötä on selvää, että katolle olisi kannattanut alun alkaen tehdä kattoremontti pinnoituksen sijaan.
Milloin sitten katto kannattaa pinnoittaa?
Pinnoitus voi olla hyvä vaihtoehto, kun katto on suhteellisen uusi, vesikate on ehjä, vesikatteen alapuoliset rakenteet ovat kunnossa ja huollot sekä puhdistukset on tehty säännöllisesti.
Voiko itse vaikuttaa katon kuntoon?
Kyllä voi ja kannattaakin! Säännöllinen katon puhdistus, tarkastukset ja huolto sekä tarvittaessa korjaukset ovat äärimmäisen tärkeitä. Niiden avulla katto pysyy kunnossa pidempään ja rahaa säästyy. Suomen säissä katto tulisi tarkastaa ja huoltaa 1–2 kertaa vuodessa.
Moni osaa huoltaa kattonsa itse, mutta meiltä Kattokeskukselta löytyy kattohuoltopalvelut, jossa työskentelee huoltoihin erikoistuneet ammattilaiset. Heillä on kaikki huolloissa tarvittavat työkalut, tarvikkeet sekä kasvustontorjunta-aineet. Jos katolle kiipeäminen ei innosta tai jos itse tehty huolto kattaa vuodesta toiseen vain sadevesikourujen puhdistamisen, huoltoasioissa kannattaa ehdottomasti kääntyä meidän puoleemme.