Hyppää sisältöön

Mitä maksuttomassa katon kunto-kartoituksessa tapahtuu?

Tässä artikkelissa myyntipäällikkö Henrik Käräjäoja Uudenmaan Kattokeskukselta vastaa kysymyksiin siitä, kuinka kiinteistön omistajan kannattaa katon kuntokartoitukseen valmistautua ja mitä kaikkea kuntokartoituksessa tapahtuu.

Artikkeli

Katon kuntokartoitus on tärkeä toimenpide koko rakennuksen hyvinvoinnin kannalta. Kartoituksessa varmistetaan vesikaton ja sen alapuolisten rakenteiden kunto eli toimiiko ja suojaako katto rakennusta vedeltä kuten sen kuuluu ja pääsevätkö rakenteet tuulettumaan hyvin. Kuntokartoitus on osaltaan apuna ennaltaehkäisemässä mahdollisia isompia vauriota ja säästää rahaa, kun tarvittavat korjaustoimenpiteet osataan tehdä oikea-aikaisesti.

Valmistautuminen katon kutokartoitukseen

Kuinka kauan kuntokartoitus kestää?
Kuntokartoitus kestää kohteesta riippuen 1–2 tuntia. Kiinteistönomistajan kannattaa varata aiheen ympärille kaikkiaan pari tuntia.

Pitääkö minun olla paikalla kuntokartoituksen ajan?
Kattokeskuksen toimintatapaan kuuluu kuntoraportin läpikäynti asiakkaan kanssa paikan päällä, joten suosittelemme lämpimästi, että kiinteistön kaikki omistaja ovat paikalla kartoituksen ajan. Siten mahdolliset kysymykset ja huomiot voidaan käsitellä heti kuntokartoituksen yhteydessä ja kaikki omistajat saavat ajantasaisen tiedon katon kunnosta ja parhaan hyödyn kuntokartoituksesta.

Kuntokartoitus onnistuu myös silloin, jos asiakas ei olekaan kotona. Tärkeintä on, että kattoasiantuntijamme pääsee yläpohjaan ja katolle.

Minne kaikkialle kattoasiantuntijan täytyy kartoitusta tehdessään päästä?
Kuten tuossa edellä mainitsinkin, kattoasiantuntijalla tulee olla esteetön pääsy sekä katolle että mahdolliseen yläpohjaan. Tämä nopeuttaa prosessia ja varmistaa tarkastuksen perusteellisuuden.

Saanko tulla mukaan seuraamaan kuntokartoitusta?
Kattoasiantuntijan mukaan katolle ja yläpohjaan saa tulla, jos haluaa. Jos päätät seurata kuntokartoitusta katolla, muista turvallisuus ja käytä asianmukaisia turvavarusteita. Kattoasiantuntijallamme on omat turvavaljaat ja asianmukaiset suojaimet.

Mitä kaikkea kuntokartoituksessa tapahtuu?
Monelle tulee yllätyksenä, että katon kuntokartoitus tehdään sekä katon päältä että alta eli myös yläpohjasta käsin. Yläpohjan kunto kertoo paljon siitä, toimiiko katto kuten sen kuuluu toimia.

Sekä tiilikatto että peltikatto saadaan vedenpitäväksi yhteistyössä toimivan aluskatteen kanssa. Tämä on ensiarvoisen tärkeä asia. Lisäksi rakenteiden välissä kuuluu olla riittävä tuuletus.

Yläpohjassa
Jos katolle on asennettu aluskate, tarkastamme sen materiaalin ja kunnon eli eheyden sekä tiiviyden yläpohjasta käsin. Lisäksi tarkastamme, onko aluskate asennettu oikein eli ohjautuuko kondenssivesi asianmukaisesti seinälinjan ulkopuolelle.

Tarkastamme yläpohjassa myös rakenteiden kuten kattotuolien kunnon eli ovatko ne ehjät ja kuivat vai onko niissä tummentumia. Lisäksi tarkastamme läpivientien tiiviydet sekä eristeet ja onko katto mahdollisesti vuotanut eristeiden päälle. Myös yläpohjan ilmanlaatu kertoo siitä, pääseekö yläpohja tuulettumaan asianmukaisesti.

Mikäli yläpohjaan ei ole pääsyä, takastamme katon päältä päin mahdollisimman tarkasti. Joskus tarkastuksessa täytyy avata hieman vesikatetta, jotta nähdään aluskatteen kunto ja toimivuus. Tiilikatolla tämä on varsin helppoa, koska tiiliä voi hieman siirtää tarkastuksen ajaksi.

Katolla
Yläpohjan tarkastuksen jälkeen siirrymme katolle. Siellä tarkastamme vesikatteen eli onko peltikatolla pinnoite ja kiinnikkeet kunnossa ja tiilikatolla tiilet ehjät ja onko niiden päällä kasvustoa. Jos vesikate on mineriittiä, tarkastamme onko mineriittilevyissä halkeamia ja onko levyjen kiinnitykseen käytetyt naulat nousseet ylös.

Katolla tarkastamme ovatko otsalaudat kuivat ja kovat ja onko aluslaudoissa riittävästi tuuletusrakoa ja pääseekö kondenssivesi aluslautojen välistä pois. Tarkastamme läpiviennit ja niiden tiiviydet sekä sadevesijärjestelmien ja kattoturvatuotteiden kunnon ja toimivuuden. Jos katolla on kattoikkunat, tarkastamme onko ne asennettu oikein ja ovatko ne tiiviit.

Kuntokartoituksesta koostamme asiakkaalle kuntoraportin. Kirjaamme raporttiin huomiomme ja liitämme kuvia, joista näkee tarkemmin havainnot katon kunnosta.

Mitä hyötyä minulle on maksuttomasta katon kuntokartoituksesta?
Katon kuntokartoitus ei ainoastaan paljasta mahdollisia ongelmakohtia, vaan antaa myös mielenrauhaa, kun tiedät katon todellisen kunnon. Saat siis arvokasta ja vedenpitävää tietoa siitä, tarvitseeko katto mahdollisesti kokonaisvaltaisen remontin ja kuinka pian vai riittääkö toistaiseksi kattohuolto pitämään katon toimintakuntoisena.

Me Kattokeskuksella tarjoamme kuntokartoituksen tulosten perusteella räätälöidyt katon huolto- tai korjauspalvelut, jotka vastaavat juuri sinun kattosi tarpeita. Jos siis näyttää siltä, että kattoremontti on tullut ajankohtaiseksi, saat meiltä kiinteähintaisen tarjouksen remontista. Kauttamme saatavan kattorahoituksen ansiosta voit jakaa kattoremontin kustannukset pidemmälle ajalle.

Kuntokartoitus kannattaa teetättää myös silloin, kun suunnittelet aurinkopaneelien asennusta katolle. Sillä tavoin varmistut, että katto on hyvässä kunnossa aurinkopaneeleja varten. Saat vaivattomasti koko paketin meiltä saman katon alta aina kuntokartoituksesta ja kattohuollosta aurinkopaneeleihin asti.

Kattokuntokartoitus on investointi kiinteistön pitkäaikaiseen kestävyyteen ja toimivuuteen. Varaa maksuton kattokuntokartoitus jo tänään ja varmista, että kattosi on parhaassa mahdollisessa kunnossa!

Vielä tähän loppuun kysymys, joka kaikkia mietityttää, mutta harva tohtii kysyä:

Pitääkö kattoasiantuntijalle keittää kahvit?
Tähän voi vastata suomalaiseen tapaan: ”Ei minun takia tarvitse keittää.” Eli mikään pakko kahvia ei ole keittää, mutta harvoin mekään kahvikupillisesta kieltäydymme, jos asiakkaasta tuntuu mukavalta siemailla kahvit samalla, kun tutustuu kuntokartoituksen tuloksiin.

PYYDÄ TARJOUS ELÄMÄSI HELPOIMMASTA KATTOREMONTISTA

Search