Hyppää sisältöön

Katon keväthuolto

Tiedätkö mitä katollesi kuuluu?
Tässä artikkelissa käsittelemme yleisimpiä keväällä ilmeneviä katon ongelmia, joiden vuoksi meihin otetaan yhteyttä ja joissa Kattokeskuksen kattohuollon apua tarvitaan.

Artikkeli

Lumiesteet ja kattoturvatuotteet

Nimensä mukaisesti lumiesteet estävät katolle kertyneen lumen hallitsemattoman putoamisen katolta piha-alueelle ihmisten, lemmikkien ja omaisuuden päälle. Lumiesteistä on myös merkittävä hyöty kiinteistön hulevesien ohjauksessa. Kivijalan kuivana pysymisen kannalta on merkityksellinen ero siinä, sulaako lumi kivijalan vieressä vai vesikatolla, josta sulamisvesi ohjautuu sadevesijärjestelmän kautta kiinteistön hulevesiverkostoon.

Ajan myötä lumiesteiden kiinnitykset voivat löystyä, joten kiinnitysten kunto on syytä tarkistaa vuosittain. Huonosti kiinni olevat lumiesteet voivat nimittäin vääntyä tai jopa irrota kokonaan alas liukuvan lumen painosta. Samalla lumieste voi vetää mukanaan osan vesikattoa ja silloin puhutaan jo kalliimmasta vahingosta.

Myös seinä- ja lapetikkaat ja kulkusillat voivat vaurioitua tai jopa irrota talven aikana lumen ja jään painosta. Kattoturvatuotteiden kaikki kiinnikkeet tulee olla tukevasti kiinni, jotta tikkaat ja kulkusillat ovat turvallisia käyttää. Nuohoojakin kiittää, kun kattoturvatuotteet ovat kunnossa. Lisäksi vesi voi päästä rakenteiden sisään löystyneiden tai irronneiden kiinnikkeiden kiinnityskodista.

RATKAISU:
Kattokeskuksen kattohuolto tarkistaa ja varmistaa lumiesteiden ja kattoturvatuotteiden teknisen toimivuuden, pinnoitteet, kannakoinnit ja kiinnitykset ja niiden tiiviyden. Samalla kattohuoltomme tarkistaa mahdolliset mekaaniset vauriot.

Vesikatemateriaalit

Kattotiilet

Lumen ja jään paino ja liike katolla voi aiheuttaa kattotiilien liikkumisen ja irtoamisen paikoiltaan. Tiilien halkeiluun on usein syynä niiden pintaan levinnyt kasvusto, joka imee itseensä vettä. Jäätyessään vesi laajentaa halkeamaa. Lämpötilan sahatessa edestakaisin nollan molemmin puolin pieni halkeama kasvaa vähitellen suureksi.


Jos itseltä löytyy ehjiä kattotiiliä, kannattaa ne vaihtaa rikkoutuneiden tilalle mahdollisimman pian. Jos rikkinäisiä tiiliä löytyy aina samasta kohdasta, on syytä tarkistaa, mikä siihen on syynä. Näin varmistetaan, että katossa ei ole sellaista vikaa, joka edesauttaa vielä pahempien vaurioiden muodostumista.

Kattopellit

Vuosien myötä kattopeltien ja muiden peltiosien kiinnitykseen käytetyt ruuvit voivat nousta ja kiinnitys siten löystyä. Tuulisella säällä paukkuvat kattopellit yleensä kielivät tällaisesta viasta. Lisäksi vesi voi päästä hapertuneiden tiivisteiden läpi rakenteisiin. Keväällä on hyvä tarkistaa myös peltikaton pinnoituksen kunto ja löytyykö kattopellistä mahdollisia mekaanisia vaurioita, joita on voinut tulla esimerkiksi artikkelin alussa mainittujen kattoturvatuotteiden irtoamisesta.

RATKAISU:
Kattokeskuksen kattohuolto tarkistaa ja varmistaa pellitykset sekä vesikatteen kiinnitysten ja pinnoitteen kunnon. Rikkoutuneiden kattotiilen vaihto ehjiin voidaan tehdä kattohuollon yhteydessä. Jos kattotiili on rikkoutunut esimerkiksi jiirin kohdalta, kattohuoltomme voi sahata kattotiilen oikean muotoiseksi.

Vesikatteelle voi kertyä likaa kuten ilman epäpuhtauksia, levää, sammalta ja viherlikaa. Kattohuoltomme puhdistaa lian mekaanisesti ja tekee tarvittaessa vesikatolle kasvustontorjuntakäsittelyn, joka pitää levän ja sammaleen kasvun kurissa.

Läpiviennit

Läpiviennit ovat vesikaton yleisimpiä vuotopaikkoja, joten on tärkeää tarkistaa ja korjata mahdolliset vuotavat läpiviennit. Katossa läpivientejä ovat esimerkiksi savupiippu ja ilmanvaihdon poistoputket. Usein esimerkiksi ilmanvaihdon poistoputki on kaatunut lumen liikkeen voimasta. Katon läpivientien saumojen tulee olla ehjät ja tiiviit, jotta vesi ei pääse valumaan ympäröiviin puurakenteisiin, aluskatteen alle sekä palosuojaeristeeseen ja yläpohjaeristeeseen.

RATKAISU:
Kattokeskuksen kattohuolto tarkistaa läpivientien kiinnitykset ja tarvittaessa tiivistää liitoskohdat.

Sadevesijärjestelmät

Katolta putoava lumi on voinut vääntää räystäskourut vinoon ja jopa irrottaa ne kannakkeistaan. Näissä tapauksissa kourun kaato on muuttunut ja vesi kulkeutuu väärään paikkaan. Syksyn ohella myös keväisin kannattaa tarkistaa, ettei sadevesijärjestelmään ole kertynyt kuolleita lehtiä, neulasia ja tuulessa katkenneita risuja. Jos roskat pääsevät kasautumaan, sulamis- ja sadevesi ei kulje vapaasti syöksytorvia pitkin alas, vaan voi vuotaa sadevesikourun yli. Keväällä on hyvä varmistaa, että myös sadevesijärjestelmien liitoskohdat ovat kunnossa eivätkä vuoda.

RATKAISU:
Kattokeskuksen kattohuolto tarkistaa ja tarvittaessa korjaa sadevesijärjestelmien vauriot ja puhdistaa sadevesikourut ja syöksytorvet sisäpuolelta.

Katon korjaus vai kattoremontti?

2000-luvun tai uudempien kattojen yleisimmät vauriot voidaan ja kannattaakin yleensä korjata. Vanhemmissa katoissa saattaa kuitenkin olla tarpeen harkita kattoremonttia, mikäli vauriot ovat laajempia tai katto on muuten huonokuntoinen.

Katon todellista kuntoa ei voi eikä kannata tarkistaa vain päältä päin. Vaikka katto näyttäisi päällisin puolin olevan kunnossa, on hyvä kiivetä yläpohjaan ja tarkistaa siellä vesikatteen alapuolisten rakenteiden kunto, vesikatteen kunto, mahdolliset vuotopaikat kuten läpiviennit ja pääseekö ilma vaihtumaan yläpohjassa.

Niin uuden kuin vanhemmankin katon kuntoa kannattaa vaalia. Jämptisti tehty vesikaton vuosihuolto varmistaa katon kestävyyden ja ehkäisee sadeveden ja lumen sulamisveden kulkeutumisen yläpohjan rakenteisiin. Mikäli huomaat katossa sellaisia vaurioita tai puutteita, jotka vaativat korjausta tai olet epävarma katon kunnosta, kannattaa ottaa yhteyttä Kattokeskuksen kattohuoltoon. Säännölliset tarkastukset, huollot ja täsmäkorjaukset voivat pidentää katon käyttöikää ja säästää kattosi suuremmilta vaurioilta ja sinun lompakkoasi isommilta kustannuksilta.

Kattokeskuksen tekemästä kattohuollosta saat huoltoraportin, jossa ennakoidaan tulevat huoltotarpeet.

Jos tarkastat ja huollat kattosi itse, muistathan aina työturvallisuuden!

Pyydä tarjous kattohuollosta

Search