Hyppää sisältöön

Katot ei huutamalla valmistu

Olli-Pekka Malmberg tuli vahvistamaan Kuopion Kattokeskuksen asennustiimiä helmikuussa 2022. Koska hän oli tehnyt kattotöitä aiemminkin, hän päätti hakeutua takaisin tutun lajin pariin.

Työpaikat

”Näissä hommissa pärjää, kun on fyysisesti hyvässä kunnossa, on halua oppia uutta ja oikea asenne työhön. Ja jos haluat tehdä töitä hyvien tyyppien kanssa niin tervetuloa!”

Kattokeskus oli Olli-Pekalle entuudestaan tuttu lähinnä mainoksista ja muusta näkyvyydestä. Kattokeskuksella ei ollut Olli-Pekan kavereita töissä, mutta hänellä oli jonkinlainen aavistus, millainen yritys Kattokeskus on ja millä tyylillä täällä hommia tehdään. Hän tiesi entuudestaan esimerkiksi sen, että Kattokeskuksella tehdään nosturiavusteisia kattoremontteja.

”Otin puhelun Kattokeskukselle ja kyselin töitä. Olin aika avoin eri työtehtävien suhteen. Koska olin aiemmin tehnyt kattoremontteja ajattelin, että tekisin Kattokeskuksella töitä pohjilla eli purkamassa ja rakentamassa kattoja”, Olli-Pekka muistelee hakuansa Kattokeskukselle.

Asennuksen aluejohtaja Sampo Korkatti haastatteli Olli-Pekan ja tarjosikin hänelle nokkamiehen paikkaa neljän hengen pohjaporukan vetäjäksi. ”Talon sisällä ei silloin nokkamieheksi ollut halukkaita niin ajattelin, että mikäpä siinä. Lyötiin sinä Sampon kanssa kättä päälle”, Olli-Pekka kertoo.

Tuttua tekemistä ja uutta opittavaa

Nokkamiehenä työskentely oli Olli-Pekalle hyvää koulutusta ja hän pääsi myös soveltamaan aiemmin yrittäjänä omaksumiaan taitoja. ”Yrittäjänä olin oppinut sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin ja toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. Se varmasti auttoi nokkamiehenkin työssä”, Olli-Pekka tarkentaa ja jatkaa: ”Nokkamiehen roolissa oppi hyvin hommiin ja paljonhan sitä oppimista alussa olikin. Ensimmäiset viikot työnjohtaja oli mukana työmailla opastamassa. Ja meitä oli aika monta vastarekryttyä äijää talossa, niin olimme siinä mielessä vähän niin kuin samalla viivalla.”

Kattoremonttien tekemisessä suunnitelmallisuus, tehokkuus ja oikea asenne ovat tärkeitä ominaisuuksia. Olli-Pekka näytti nokkamiehenä esimerkkiä koko porukalle ja piti huolta, että hommat hoidettiin organisoidusti hyvällä asenteella ja ryhmähengellä. ”Täytyi olla esimerkkinä ensimmäisenä tekemässä ja mallina muille, että saadaan katot aikataulussa valmiiksi. Huutamalla katot ei valmistu”, Olli-Pekka tiivistää kattoremontin tekemisen.

Kunnossa täytyy olla

Kattoremonttityö vaatii etenkin pohjilla hyvää fyysistä kuntoa, ketteryyttä ja hyvää tasapainoa. ”Itsellä lähestyy 40 vuoden merkkipaalu, niin kyllä sen kropassa tuntee. Olin nuorempana hyvin urheilullinen – rullalautailin ja lumilautailin – joten pohjakunto on varsin hyvä ja tietynlaista ketteryyttä siitä on jäänyt kroppaan. Nyt perheellisenä miehenä perhe vie vapaa-ajan, kun lasten kanssa tulee touhuttua. Liikuntaa en enää niin paljoa ehdi harrastamaan”, Olli-Pekka kertoo.

Perheellisenä peltisepäksi

Olli-Pekka vaihtoi nokkamiehestä peltisepän töihin kesällä 2023. Peltisepän paikka avautui sopivasti ja päätöstä vauhditti avopuolison palaaminen työelämään. ”Pohjilla työpäivät olivat hyvin eripituisia. Nyt peltiseppänä voin paremmin suunnitella työpäivän kulkua niinä päivinä, kun pitää esimerkiksi hakea lapsia päiväkodista”, Olli-Pekka toteaa.

Peltisepän työ ei ole yhtä fyysistä ja nopeatempoista kuin vesikaton purkaminen ja rakentaminen. ”Peltisepän työssä täytyy olla pohjatöihin verrattuna eri tavalla ajatus mukana, malttia tekemisessä ja suunnitella työpäivä järjestelmällisesti” Olli-Pekka tarkentaa. Peltisepän työtehtäviin kuuluu piipun peltien, reuna- ja harjapeltien, ja sadevesijärjestelmien asennus ja viimeistely. Työtä tehdään pääsääntöisesti aina saman parin kanssa, mutta välillä kohteen mukaan pari saattaa vaihtua tai peltityöt tehdään isommalla porukalla.

Työssä paljon hyvää

”Meillä on nuorekas ja osaava työyhteisö ja hyvä meininki. Ja ainakin täällä Kuopion toimipisteellä on paljon päteviä äijiä, joilta oppii uutta. Vaikka minäkin olen monenlaista hommaa aiemmin tehnyt, niin tässä firmassa on ihan tikissä se, miten töitä tehdään tehokkaasti. Ja sitten kun nöyrästi ottaa oppia vastaan, niin kyllähän sitä aina oppii uutta. Niin ja yhteiset virkistyspäivät ovat olleet mukavia”, Olli-Pekka kiittelee ja lisää: ”Koska olen elämäni aikana ehtinyt tehdä reissuhommaa niin nykyisin on luksusta, kun pääsee aina illaksi kotiin. Eikä näissä hommissa maha ei pääse kasvamaan”, nauraa Olli-Pekka.

Osaava myynti turvaa työt

Olli-Pekka lähettää myös kiitokset Kuopion myyntitiimille: ”Tekevät kyllä huikeasti kauppaa ja työjonot on olleet pitkiä niin kauan kuin minä olen talossa ollut. Se on luonut turvaa ja arvostan sitä tosi paljon.”

Search