Hyppää sisältöön

Konesaumakaton ja lukkosaumakaton erot

Konesaumakatto ja lukkosaumakatto näyttävät nopeasti katsottuna ulkoisesti varsin samanlaisilta, mutta kun niihin tutustuu tarkemmin, niiden välillä on selkeitä eroja. Tyylikäs ja näyttävä lopputulos tulee molemmilla – sitä ei käy kiistäminen.

Artikkeli

Monta asiaa punnittavana

Kattoremonttia suunnittelevalla yhtenä tehtävänä työlistallaan on katemateriaalin valinta. Peltikattoa suunnitteleva miettii, kumpi kannattaa valita – konesaumakatto vai lukkosaumakatto? Varmastikin tärkeimmät kriteerit valinnassa ovat remontoitava kohde itsessään, katon kaltevuus ja muoto sekä kattoremontille varattu budjetti.

Hintaero

Selkein ero konesaumakaton ja lukkosaumakaton välillä on varmasti niiden hinta. Konesaumakatto tehdään käsityönä ja sen asennuksessa tarvitaan erikoistyökaluja sekä erityistä ammattitaitoa. Lukkosaumakatto valmistetaan tehdastyönä, joten se on konesaumakattoa edullisempi ja tasalaatuinen vaihtoehto. Konesaumakaton asennus on myös hitaampaa kuin lukkosaumakatolla. Nämä kaikki omalta osaltaan kerryttävät konesaumakatolle hintaa.

Mikäli kyseessä on esimerkiksi arvokiinteistö tai rakennushistoriallisesti merkittävä kohde, voi konesaumakatto olla melkeinpä ainoa vaihtoehto rakennuksen arvokkuuden kannalta. Pellistä valmistettu konesaumakatto voi hyvin hoidettuna ja huollettuna kestää 100 vuotta ja ylikin – kalliimpi kuparinen konesaumakatto tätäkin pidempään.

Konesaumakatto

Konesaumakaton tekniset vaatimukset

Konesaumakaton vähimmäiskaltevuuden tulee olla 1:10 eli kymmenen metrin matkalla katon lappeen täytyy nousta yhden metrin verran. Konesaumakatto voidaan asentaa siis varsin loiville katoille. Katon mallilla ja muodolla ei ole suurta merkitystä, sillä konesaumakatto voidaan hyvin taivuttaa ja asentaa monimuotoiselle katolle ja siinä voi olla runsaasti yksityiskohtia. Konesaumakaton pinnalla voi näkyä nk. loimotusta, joka tekee pinnan lukkosaumakattoa eläväisemmäksi. Loimotus näkyy etenkin, jos konesaumakatto on kiiltävä.

Konesaumakaton pohjatyöt

Konesaumakatossa ei ole harjatuuletusta ja aluslaudoituksen tulee olla tiheä. Aluskate ei kaikissa tapauksissa ole välttämättä pakollinen, mutta sen osuus on koko katon hinnassa sen verran pieni, ettei sitä kannata jättää pois. Asennuksen yhteydessä tulee varmistaa, että ilma pääsee kiertämään peltikaton ja aluskatteen välissä.

Konesaumakatto on täysin tiivis

Huolellisesti asennettuna konesaumakatto on vesitiivis, sillä peltiin ei tarvitse tehdä reikiä asennusvaiheessa. Konesaumakaton kiinnikkeet laitetaan peltirivien välisen kaksinkertaisen sauman sisään. Lisäksi saumoihin lisätään tiivistysaine. Tiiviiden saumarakenteiden vuoksi konesaumakatot paukkuvat herkemmin tuulella ja lämpötilojen vaihtuessa. Kattoturvatuotteet on mahdollista kiinnittää katteen saumoihin, joten tässäkään työvaiheessa ei kiinnikkeitä tarvitse porata katteen läpi. Katteesta tulee yhteneväinen, sillä läpiviennit kuten piiput saumataan tiivistysmassalla kiinni kattopelteihin.

Lukkosaumakatto

Lukkosaumakaton tekniset vaatimukset

Lukkosaumakatto sopii katoille, joissa kaltevuus on vähintään 1:9 tai sitä jyrkempi. Eli yhdeksän metrin matkalla katon lappeen täytyy nousta yhden metrin verran. Muodoltaan lukkosaumakaton tulee olla konesaumakatoa yksinkertaisempi. Tehdasvalmisteinen ja tasalaatuinen lukkosaumakatto on konesaumakattoa helpompi ja siten myös nopeampi asentaa. Asennusnopeus on merkittävä lukkosaumakaton hintaan vaikuttava tekijä. Nopeasta asennuksesta on sekin hyöty, ettei katto ole auki ja siten alttiina sateelle pitkiä aikoja. Omakotitaloon lukkosaumakaton asennus hoituu meiltä keskimäärin yhdessä tai kahdessa päivässä.

Lukkosaumakaton pohjatyöt

Kuten konesaumakatossa, myös lukkosaumakatossa pohjatyöt tulee tehdä huolellisesti. Koska lukkosaumakaton asennuksessa käytetään ruuveja, täytyy alla olla hengittävä aluskate. Se asennetaan korokelautojen väliin ja katto tuulettuu harjan kautta eli katossa on harjatuuletus. Peltilevyt kiinnitetään ruoteisiin kiinnitysruuveilla, jotka jäävät lukkosaumojen alle piiloon. Lukkosaumat lukitaan tiiviisti kiinni. Lukkosaumakatto ei pääse ”elämään” niin paljon, kuin konesaumakatto, joten se on hieman hiljaisempi tuulisella säällä tai lämpölaajentumisen vuoksi.

Kattoasiantuntijamme on sinua varten

Kattoremonttia suunnitellessa ja katemateriaalia miettiessä sinun kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen kattoasiantuntijaamme. Hän auttaa sinua valitsemaan parhaan katevaihtoehdon huomioiden katon kunnon ja muodon sekä kattoremonttiin varatun budjetin. Valtaosassa remonttikohteita päädytään nykyisin konesaumakatteen sijasta lukkosaumakatteen asentamiseen rakenteisiin ja kustannuksiin liittyvien syiden takia. Asennamme lukkosaumakatteita ja niillä on 5 vuoden asennustakuu, 15–25 vuoden esteettinen takuu ja jopa 50 vuoden tekninen takuu. Ammattimaisen ja oikea-aikaisen kattohuoltopalvelumme avulla pidennät kattosi elinkaarta.

Kaikissa kattoon liittyvissä asioissa sinua auttaa paikallinen Kattokeskuksen kattoasiantuntija.

PYYDÄ TARJOUS ELÄMÄSI HELPOIMMASTA KATTOREMONTISTA

Search