Peltikaton ja tiilikaton huolto
Katon huolto ja tarvittavat korjaukset ovat ensiarvoisen tärkeitä. Jos katon puhdistaminen ja huolto on vuosikausia laiminlyöty, voi laadukkaista materiaaleista ja teknisesti hyvin tehty kattokin vuotaa räystään laudoituksiin ja aluskatetta pitkin. Siksi kustannusten kannalta edullisinta on aina säännöllinen, vaurioita ehkäisevä huolto.
Peltikaton huolto
Peltikatto on suosittu, helppohoitoinen ja kestävä valinta, mutta ajan myötä sekin tarvitsee säännöllistä huoltoa. Kattokeskuksen tarjoama peltikaton huolto koostuu tärkeistä työvaiheista, jotka auttavat pitämään kattosi hyvässä kunnossa ja ennaltaehkäisemään mahdolliset vauriot ja ongelmat.
Tiiveys ennen kaikkea
Peltikaton huollossa on tärkeintä varmistaa, että vesikate on tiivis. Se ei aina näy päälle päin. Tiiveyden näkee parhaiten yläpohjasta, jossa ammattitaitoinen huoltomme käy aina, kun sinne vain on pääsy.
Vesikatteen tiiveyden lisäksi tarkastamme, löytyykö merkkejä lumen ja jään aiheuttamasta mekaanisesta rasituksesta tai jo syntyneitä vaurioita ja ovatko jiirit kunnossa ja puhtaana. Lisäksi tarkastamme läpivientien ja liitospeltien tiiveyden, kiinnitykset ja pellitykset sekä vesikatteen pinnoitteen kunnon.
Kattohuolto sisältää myös kattoturvatuotteiden käyttöturvallisuuden varmistamisen ja sadevesijärjestelmän kiinnitysten, pinnoitteen ja teknisen toimivuuden tarkistamisen ja onko niissä lumen, jään tai esimerkiksi aurauskaluston aiheuttamia vaurioita.
Näiden edellä mainittujen tarkastusten avulla varmistamme, että kattosi kestää ja suojaa rakennusta tehokkaasti.
Tyypillisimmät työt peltikatolla
Jos peltikaton huollon aikana katossa ilmenee vaurioita tai puutteita, teemme tarvittavat korjaukset. Tyypillisimmät peltikaton huoltojen yhteydessä tehtävät korjaukset liittyvät vuotaviin läpivienteihin ja irronneisiin kattoturvatuotteisiin. Tiilikattoa liukkaammalla peltikatolla mekaanisia vaurioita tekee eniten lumi ja jää, jotka voivat alas liukuessaan irrottaa läpivientejä tai aiheuttaa kattoturvatuotteille tai sadevesijärjestelmille mekaanista rasitusta.
Kattoturvatuotteiden yleinen ongelma on, että kiinnityksiä on liian vähän tai ne ovat puutteelliset. Tällaisissa tapauksissa kattoturvatuotteilla ei ole turvallista kulkea ja niitä käyttää, ellei kiinnityksiä korjata kuntoon.
Peltikaton puhdistaminen ja kasvustontorjunta
Peltikatteen mekaanisessa puhdistuksessa poistamme katolle kertyneet neulaset, puiden lehdet ja muut epäpuhtaudet. Peltikatolle ei kerry yhtä helposti roskaa kuin tiilikatolle, mutta esimerkiksi jiireihin voi kertyä lähellä olevista puista paksultikin lehtiä ja neulasia, jos niitä ei välillä poisteta. Ja jos sisäjiiri eli sisätaite on tukossa roskista ja lehdistä, saattaa jiiri tulvia tiiveyden yli.
Peltikatolle voi kasvaa jäkälää etenkin varjon puoleiselle lappeelle. Siksi yleensä pohjoispuolen lapetta täytyy puhdistaa enemmän, vaikka etelän puoleinen lape näyttäisikin välttyneen kasvustolta.
Puhdistamme myös sadevesikourut ja syöksytorvet sisäpuolelta. Tarvittaessa teemme katolle kasvustontorjuntakäsittelyn, joka estää esimerkiksi juuri jäkälän muodostumista ja vahingoittamasta kattoa. Käsittely vaatii poutaa, jotta se ehtii kuivua.
Tiilikaton huolto
Tiilikatto on tyylikäs ja näyttävä vesikate, joka kaipaa huoltoa hieman peltikattoa enemmän.
Myös tiilikaton tarkastuksen ydin on varmistaa, että vesikate on tiivis. Tiiveyden näkee parhaiten yläpohjasta, jossa ammattitaitoinen huoltomme käy aina, kun sinne on pääsy.
Tiilikatolla tarkistamme samat asiat, kuin peltikaton huollon yhteydessä. Lisäksi tarkistamme, ovatko kattotiilet ehjät ja millaisessa kunnossa niiden pinta on.
Tyypillisimmät työt tiilikatolla
Tiilikaton huollossa vaihdamme haljenneet tai rikkoontuneet tiilet tarpeen mukaan uusiin. Jos rikkinäisiä tiiliä löytyy aina samasta kohdasta, on syytä tarkistaa, mikä sen aiheuttaa. Näin varmistamme, että katossa ei ole sellaista vikaa, joka voi edistää vielä pahempien vaurioiden muodostumista. Tarvittaessa korjaamme kattoturvatuotteet ja sadevesijärjestelmän vauriot.
Tyypilliset tiilikatteen ongelmat ovat sisätaitteet ja niissä nimenomaan rikkoutuneet tiilet. Toinen merkittävä riskitekijä liittyy kattoturvatuotteiden kiinnittämiseen tiilikatoilla. Eritoten vanhemmissa tiilikatoissa apuruoteet ovat puutteellisesti kiinnitetty. Naulat nousevat apuruoteesta pikkuhiljaa ja lopulta lumieste pääsee irtoamaan. Tämä aiheuttaa selkeän turvallisuusriskin.
Tiilikatto on usein peltikattoa roskaisempi. Tiilikatolla varjon puoleinen lape vaatii yleensä enemmän puhdistusta ja tiilien vaihtoa. Tiilikaton mekaanisessa puhdistuksessa poistamme katolle kertyneet neulaset, puiden lehdet ja muut epäpuhtaudet ja tiilikatolle tyypillisen sammaleen. Eroosio rikkoo tiiliä tyypillisesti varjon puolella, koska siellä tiilet ovat usein likaisempia ja roskaisempia eivätkä pääse kuivumaan kunnolla kuten aurinkoisella lappeella.
Vesikatteen puhdistuksen lisäksi puhdistamme myös tiilikaton huollossa sadevesikourut ja syöksytorvet sisäpuolelta. Käyttämissämme BMI Ormaxin tiilissä on likaantumista ja kasvillisuutta hylkivä pinnoite. Pinnoitteesta huolimatta tiilikatolle kannattaa teetättää ammattilaisen tekemä mekaaninen puhdistus 5–7 vuoden jälkeen kattoremontista ja säännöllisesti myös siitä eteenpäin. Tarvittaessa voidaan tehdä kasvustontorjuntakäsittely.
Kattohuolto:
tehdä itse vai teettääkö ammattilaisella?
Asiantuntijan mukaan yhdistelmä molempia takaa katolle hyvän yleiskunnon. Kevyempi kattohuolto…