Hyppää sisältöön

Viisi merkkiä katon huonosta kunnosta

Opas

Tiesitkö nämä 5 yleisintä ongelmakohtaa 50-90 -lukujen katoissa?

Pohjoismainen ilmastomme on katolle erityisen armoton. Tämän takia suosittelemme tarkistamaan katon vähintään kerran vuodessa. Kevät soveltuu hyvin tarkistuksen ajankohdaksi, koska talven lumien sulaessa vuotokohdat on helpompi paikantaa.

 

Olemme koonneet alle 5 yleisintä ongelmaa, jotka sinun tulisi huomioida, kun tarkastat kattosi kuntoa:

 

  1. Katto vuotaa jo

Katon kunto heikkenee salakavalasti. Se alkaa usein pieninä vuotoina liitoskohdista, läpivienneistä sekä naulanrei’istä. Katolla ja yläpohjassa tulee harvemmin käytyä, joten vuodot saavat suureta rauhassa jopa vuosia. Vesi saattaa valua piipun juuresta tai muusta reiästä ja kastella rakenteita. Pitkään jatkuessaan rakenteisiin saattaa muodostua mikrobikasvustoa.

 

  1. Aluskate puuttuu tai se on hapertunut

Aluskatteita alettiin käyttää 1980-luvulla. Sitä aikaisemmin rakennetuissa on harvoin aluskatetta. Sen tehtävänä on kerätä katon alapinnalle tiivistyvän veden ohjaaminen turvallisesti räystäälle. Näin eristeet ja rakenteet säilyvät kuivina. 1990-luvulla tulivat muoviset aluskatteet, jotka eivät hengitä ja ovat hapertuneet ajan mittaan.

 

  1. Puutteellinen tuuletus

Varsinkin rintamamiestaloissa tyypillisin haaste on tuuletuksen puuttuminen. Yläpohjan kosteus jää hautomaan eristeisiin ja rakenteisiin, eikä tuuletu pois. Silloin yleisin yläpohjan eriste oli sahanpuru, joka siis pysyy kosteana ja vaikuttaa jopa sisäilman laatuun.

 

  1. Läpivientien tiiveys

Läpiviennit ovat aina riski ja niitä pitäisikin tarkkailla säännöllisesti. Eri vuosikymmeninä on käytetty erilaisia tekniikoita ja materiaaleja tiivistämiseen. Välillä törmäämme hyvinkin luoviin ja omatekoisiin ratkaisuihin, jotka eivät ole pitäneet vuosien saatossa. 

 

  1. Vesikatto on käyttöikänsä päässä

Isot kosteuden ja lämpötilan vaihtelut kuluttavat myös vesikattoa. Pintamateriaali saattaa hilseillä ja ruostuttaa metallia. Tiilikaton tiilet saattavat lohkeilla ja päästää vettä läpi. Katon tekninen käyttöikä on yleensä n. 25 vuotta. Tämä vaihtelee kuitenkin paljon katemateriaalin, tehtyjen huoltojen ja rakentamisen laadusta riippuen.

 

Varaa maksuton katon kuntokartoitus

Mikäli katolle nouseminen pelottaa kattoasiantuntijamme tarjoavat maksuttomia katon kuntokartoituksia 40-90 luvun taloihin, joissa tutkimme koko katon ja tarkistamme sen mahdolliset heikot kohdat, joita voivat olla puutteellinen aluskate, läpiviennit, reiät tai puutteet kattoturvatuotteissa. Saat kartoituksesta raportin ja jos on tarvetta, myös kiinteän tarjouksen kattoremontista.


Kattokeskuksen kattohuollot

Jos kattoremontille ei ole aihetta, huolellinen ja säännöllinen kattohuolto pidentää kattosi elinkaarta. Vesikatteen huoltaminen on vuosittainen toimenpide. Sen voi tehdä itse, mutta perusteellisempi ammattilaisen tekemä huoltotarkastus olisi syytä tehdä vähintään viiden vuoden välein.  

Kattokeskus haluaa auttaa asiakastaan huolehtimaan katon hyvinvoinnista niin, että katon elinkaaresta muodostuu mahdollisimman pitkä. Siksi tarjoamme nyt kattoremonttien lisäksi Kattokeskuksen kattohuoltoja.   

 

Search