Hyppää sisältöön

Huolellinen suunnittelu takaa turvallisen kattoremontin

Artikkeli

Kulkureitti autotalliin tukossa? Kukka-asetelmat ja istutukset olohuoneen ikkunan alla pilalla?

Kun on koittanut aika toteuttaa kattoremontti, mieleen juolahtaa helposti erilaisia riskejä ja harmistuksen aiheita, joita remontti saattaa omassa elinympäristössä aiheuttaa. Tämä on ymmärrettävää. Kattokeskus ottaa tästä asiakkaan kannalta oleellisesta huolesta niskalenkin heti kättelyssä: jokaisen projektin aluksi laaditaan kustakin kohteesta yksilöllinen asukasturvallisuusliite, joka luovutetaan asiakkaalle aina tilaussopimuksen yhteydessä ennen remontin alkua.

– Keräämme jo kuntotarkastus- ja sopimuksentekovaiheissa asiakkaan asuinympäristöön ja pihapiiriin liittyvää tietoa. Kun kattoremontti sitten käynnistyy, voit kysyä mieltäsi askarruttavista seikoista asentajiltamme. Jokainen yksityiskohta pyritään ottamaan huomioon, kertoo Kattokeskuksen toimitusjohtaja Ensio Haapanen.

Kattokeskuksen turvallisuusprosessi on samanlainen sekä omakotitaloille että suuremmille taloyhtiöille. Jokaisen tilauksen yhteydessä asiakkaalle luovutettavassa asukasturvallisuusliitteessä käydään läpi asiat, jotka asukkaan kannattaa tarkistaa tai huomioida jo ennen remontin alkamista. Haapanen antaa esimerkkejä yleisimmistä tällaisista asioista:

  1. Räystäiden alla olevat tavarat, istutukset ja koriste-esineet.
  2. Markiisit – ne kannattaa rullata kiinni.
  3. Liikkuminen kotiin ja sieltä ulos: ulos- ja sisään liikkuminen keskitetään yhteen oveen, joka suojataan putoavilta esineiltä.
  4. Autojen ja pyörien sijoittaminen remontin ajaksi.
  5. Yleensä ilmastointiputkea joudutaan korjaamaan, joten ilmastointi kannattaa sulkea.
  6. Talon seinustoille kerääntyy remonttipäivien aikana purkujätettä, joka pyritään poistamaan jo päivän aikana, mutta viimeistään työpäivän päätteeksi.

Asukasturvallisuusliitteessä opastetaan myös lemmikkeihin ja lapsiin liittyen. Jos kotona on esimerkiksi sellainen lemmikki, joka on tottunut pyörimään vapaasti pihamaalla, neuvomme pitämään lemmikkiä sisätiloissa kattoremontin ajan.

– Jos asiakas tai hänen perheenjäsenensä haluavat seurata remonttia, ohjeistamme seuraamaan sitä riittävän turvaetäisyyden päästä. Asentajien ja työvälineiden nostoalue rajataan lippusiimalla. Siimalla eristetyn alueen sisäpuolelle ei saa mennä.

Asbestipurkutyöt ovat luvanvaraisia töitä

– Ensin otetaan palanen katosta, joka lähetetään laboratorioon tutkittavaksi. Siellä selvitetään, sisältääkö näyte asbestipitoista kuitua. Jos sisältää, asiakkaalle lähtee erillinen vesikattotyön asbestityölomake.

Asbestipurkutyöt ovat luvanvaraisia töitä. Luvat pitää olla kunnossa sekä yhtiöllä että työntekijöillä. Kattokeskus kouluttaa säännöllisesti osaa asentajistaan erikoistumaan asbestipurkuihin.

– Jokaisella asentajallamme, joka tulee asbestikohteeseen, on asbestipurkukurssi käytynä. Jokaisella asentajalla on tällaisessa kohteessa asianmukaiset varusteet: oma henkilökohtainen maski, joka on mitattu kyseiselle työntekijälle sekä haalari, joka peittää paljaan ihon.”

Työnjohtaja käy asbestikohteissa tarkistamassa, että työ sujuu asetettujen vaatimusten mukaisesti. Haapanen kertoo, kuinka katon purkuvaiheessa vaarallisen asbestin kanssa toimitaan käytännössä:

– Pyrimme siihen, että puramme asbestilevyt erikseen ja kokonaisina, jonka jälkeen ne huputetaan muovilla, suljetaan asbestiteipillä, ja hupun päälle merkitään, että sisältää vaarallista ainetta. Nämä levyt viedään niille erikseen tarkoitetuille vaihtolavoille, jonka jälkeen jätteenhuolto kuljetuttaa ne asianmukaisesti pois.”

Työturvallisuudesta ei tingitä

Kattokeskuksessa huolehdimme myös omien asentajiemme turvallisuudesta. Jokaiseen kohteeseen tehdään rakenteellinen putoamissuojaus, joko telineillä tai turvakaiteilla. Kattokeskus vastaa aina koko työkohteen kaikesta työturvallisuudesta.

– Taloyhtiöiden kohdalla järjestämme usein erillisen info-tilaisuuden ennen kattoremontin aloittamista. Vastaamme näissä infoissa seikkaperäisesti jokaiseen asiakkaan mieltä askarruttavaan kysymykseen.

Search