Hyppää sisältöön

Huopakaton remontti

Kannattaako remontoida uusi huopakatto vanhan huopakaton päälle vai onko aika vaihtaa huopakate peltiin tai tiileen? Voiko vanhan huopakaton jättää uuden katon alle? Teenkö itse huopakattoremontin tai kenet valitsen tekemään kattoremontin?

Artikkeli

Huopakaton tekninen ikä on Suomen sääolosuhteissa keskimäärin 15–30 vuotta. Huopakaton kuntoon vaikuttavat katolle tehtyjen huoltojen laatu ja säännöllisyys sekä rakennuksen läheisyydessä kasvava puuston määrä. Vuosittain moni huopakatto alkaa olla tiensä päässä ja omistajalla on edessä huopakaton remontti. Silloin rakennuksen omistajan mieleen voi nousta monia kysymyksiä:

  • Kannattaako remontoida uusi huopakatto vanhan huopakaton päälle vai onko aika vaihtaa huopakate peltiin tai tiileen?
  • Voiko vanhan huopakaton jättää uuden katon alle?
  • Teenkö itse huopakattoremontin tai kenet valitsen tekemään kattoremontin?

Uuden katemateriaalin valinta

Huopa on vesikatemateriaalina ainoa vaihtoehto silloin, kun kyseessä on tasakatto tai erittäin loiva katto. Muissa kaltevuuksissa Kattokeskus voi auttaa ja toteuttaa kattoremontin pelti- tai tiilikatteella. Jos katossa on riittävästi kaltevuutta, suosittelemme että siihen asennetaan huopaa kestävämpi, pitkäikäisempi ja huoltovapaampi katemateriaali. Teemme paljon kattoremontteja, joissa huopakate vaihdetaan peltikatteeseen. Jos katon kaltevuus ja katon rakenteiden kantavuus sen sallii, voimme asentaa huovan tilalle tiilikatteen.

Peltikatteen asennus huovan tilalle on hyvä vaihtoehto, sillä peltikate on keveä ja huopaa huoltovapaampi materiaali. Peltikattokin tarvitsee huoltoa ja puhdistusta, mutta sen pinnalle ei keräänny kovin helposti puiden lehtiä ja neulasia eikä se sammaloidu yhtä herkästi kuin huopakatto tai tiilikatto. Jos katon alla asujat arvostavat hiljaisuutta, kannattaa silloin harkita tiilikattoa.

Uuden vesikatemateriaalin neliöpaino tulee huomioida yhdessä lumikuorman kanssa. Peltikate on tiilikatteeseen verrattuna neliöpainoltaan kevyempi materiaali. Huopakatteen alla olevat rakenteet ja kattotuolit eivät etenkään vanhemmissa rakennuksissa välttämättä sovellu tillikatteen ja lumikuorman painolle. Näistä asioista ei asiakkaamme kuitenkaan tarvitse huolehtia, sillä Kattokeskuksen kattoasiantuntijat tarkistavat jokaisessa remontoitavassa kohteessa katon kantavuuden ja osaavat tarjota parhaat ratkaisut.


Voiko vanha huopa jäädä paikoilleen?

Arvioimme aina tapauskohtaisesti, voiko vanhan huopakatteen jättää uuden vesikatteen alle. Usein se on mahdollista ja silloin kattoremontti on hieman kustannustehokkaampi vanhan huovan purkuvaiheen jäädessä pois. Talvella tehtävissä kattoremonteissa huopakatteen päällä oleva tiukka jääpatja on yksi este vanhan huovan jättämiselle uuden vesikatteen alle. Jääpatjan muodostumisen voimme ehkäistä pressusuojauksella. Silloin tarvitaan hyvää suunnittelua ja aikataulutusta ettei jäätä ole ennättänyt kertyä katolle ennen remontin aloittamista.

Tarkistamme vanhan huovan kunnon yläpohjan kautta, jos yläpohjaan suinkin pääsee. Jos yläpohjaan ei pääse, täytyy katon kunto silloin tarkistaa päältä päin. Jos vanha huopakatto antaa jalan alla periksi, viittaa se yleensä siihen, että huovan alla olevissa rakenteissa on vaurioita ja silloin vanha huopa täytyy purkaa ja rakenteita vaihdettava.

Jos vanha huopa ja rakenteet ovat siinä kunnossa, että vanhan huovan voi jättää uuden vesikatteen alle, tulee yläpohjan olla hyvin tuulettuva eikä vanhan huovan päällä saa olla merkittävästi kasvustoa. Harjaamme roskat ja sammaleet vanhan huovan päältä pois ennen uuden vesikatteen asennusta. Vanha huopa ei kuitenkaan voi toimia uuden vesikatteen alla aluskatteena, sillä vanha huopa on tullut jo elinkaarensa päähän eikä se tule kestämään aluskatteena yhtä kauaa, kuin uusi vesikate vaatii. Lisäksi vanhaan huopaan täytyy tehdä riittävän tuulettumisen takaamiseksi harjatuuletusputki tai harjaelementti ja niitä varten huopaan täytyy leikata reiät. Ja koska uudet ruodelaudat kiinnitetään vanhan huovan päälle nauloilla, rikkoutuu huopa myös niiden kiinnityskohdista.


Hengittävä aluskate varmistaa katon hyvinvoinnin

Rakenteiden sisäpuolella voi olla paljonkin kosteutta, sillä pyykinpesukone ja astianpesukone, suihku ja sauna sekä talossa asuvat ihmiset ja lemmikit tuottavat kosteutta, joka siirtyy ylöspäin välipohjaan. Asennamme aina vesikatteen alle hengittävän aluskatteen, jonka nostamme kaikkien läpivientien ympärille. Siten sadevesi pysyy ulkona ja rakenteiden sisäpuolinen kosteus puolestaan pääsee ulos.


Apuun maksuton katon kuntokartoitus

Hyödynnä Kattokeskuksen maksuton katon kuntokartoitus ennen huopakattoremonttia. Siinä selviää katon nykytilanne ja mikä katemateriaali on paras ja kustannustehokkain kyseiselle katolle sinun toiveesi sekä tekniset vaatimukset huomioiden.

Tilaa maksuton katon kuntokartoitus tästä.
Laske arvio kattoremontin hinnasta Kattolaskurillamme.

Search