Hyppää sisältöön

Kumpi kannattaa valita – tiilikatto vai peltikatto?

Moni kattoremonttia suunnitteleva punnitsee katemateriaalia tiilen ja pellin välillä. Toisen silmää miellyttää tiilikatto ja toinen vannoo peltikaton nimeen, mutta onko mieluisin katemateriaali juuri oikea omalle katolle? Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon katemateriaalia valitessa, jotta lopputulos on mahdollisimman onnistunut, tyylikäs ja pitkäikäinen?

Opas

Katon tekniset vaatimukset

Katemateriaalia valitessa kannattaa aloittaa katemateriaalien asettamista teknisistä vaatimuksista. Katon kaltevuus ja nykyisten rakenteiden ja kattotuolien kantavuus vaikuttavat omalta osaltaan siihen, mikä katemateriaali kuhunkin kohteeseen sopii.

Miksi katon kaltevuus on tärkeä tietää?

Tiili ladotaan katolle paloina ja lomittain, jolloin tiilien väliin jää rakoja. Jos tiilikate on asennettu liian loivalle katolle, kova tuuli voi painaa sadevettä rakenteisiin näistä raoista eikä vesi valukaan pois katolta sadevesikouruun kuten kuuluisi.

Käytämme Kattokeskuksella Suomessa valmistettuja BMI Ormaxin betonitiiliä. Niistä eniten asentamamme Ormax Protector+ on toimiva vielä jopa 1:4 kaltevuudessa. Kyseinen kaltevuus tarkoittaa käytännössä sitä, että neljän metrin matkalla katon lappeen täytyy nousta yhden metrin verran. Vastaavasti Ruukin Classic™-peltikate voidaan asentaa huomattavasti loivemmille eli kaltevuudeltaan jopa 1:9 katoille.

Miksi rakenteiden ja kattotuolien kantavuus täytyy olla tiedossa?

Remontoimme Kattokeskuksella kattoja rakennuksiin, joiden ikä voi olla vaihdella noin 25 vuodesta reilusti yli sataan vuoteen. Eri aikoina rakennustavat Suomessa ovat vaihdelleet. Tiilikate on peltikatetta painavampi materiaali ja siksi materiaalia valittaessa täytyy huomioida, kantavatko nykyiset kattotuolit tiilikatteen ja myös lumikuorman painon. Tiilen neliöpaino voi olla valitun kattotiilen mukaan noin 39 kg/m²-47 kg/m² peltikatteen neliöpainon ollessa ±6 kg /m².

Kaikissa kattoon liittyvissä asioissa sinua auttaa paikallinen Kattokeskuksen kattoasiantuntija.

PYYDÄ TARJOUS ELÄMÄSI HELPOIMMASTA KATTOREMONTISTA

Kun katon tekniset vaatimukset ovat selvillä, on aika punnita peltikaton ja tiilikaton muita ominaisuuksia.

Tiilikaton ominaisuudet

Betonitiili on hieman huokoinen materiaali. Huokoisuutensa vuoksi se kerää peltikatetta herkemmin kasvustoa. Jos rakennuksen lähellä on paljon puustoa, tuppaa tiilikatolle kertymään viherlikaa, puista varisseita lehtiä ja neulasia ja katto voi päästä sammaloitumaan. Myös ilmansaasteet keräävät likaa ja se edistää sammaloitumista. Sammal ikään kuin syövyttää ja rapauttaa tiiltä, jolloin tiili voi esimerkiksi pakkasella haljeta helpommin.

Käyttämissämme BMI Ormaxin tiilissä on laadukkaat pinnoitteet, jotka hylkivät likaantumista sekä kasvillisuutta ja ehkäisee siten rapautumista. Pinnoitteesta huolimatta tiilikatolle kannattaa teetättää ammattilaisen tekemä mekaaninen puhdistus 5–7 vuoden jälkeen kattoremontista ja säännöllisesti myös siitä eteenpäin. Tiilikattoa ei kannata itse pestä painepesurilla, sillä riskinä on pesuveden kulkeutuminen paikkoihin, jonne se ei kuulu – esimerkiksi rakenteisiin. Tiilikaton säännöllinen puhdistus ja huolto pidentävät katon elinkaarta ja säästää siten myös rahaa.

Voit tehdä Kattokeskuksen kanssa kattohuoltosopimuksen. 

Tiilikaton alla on mukava asua. Tiilikatto on kesähelteillä peltikattoa vilpoisampi vaihtoehto. Tiilikatto on paksu, ääntä hyvin eristävä ja siten miellyttävä katemateriaali esimerkiksi herkkäunisille. Sateen ropina tai lintujen tepastelu katolla eivät häiritse yöunta ja monet lentokenttien lähellä asuvat asiakkaamme ovat kertoneet, että tiilikate vaimentaa myös lentomelua.

Tiilikate on tällä hetkellä peltikatetta edullisempi vaihtoehto, sillä teräksen hinta on ollut nousussa. Hintaeroa tasaa jonkin verran asennusaika. Tiilikaton asennus kestää peltikaton asentamista kauemmin, koska tiilikatto rakennetaan tiili kerrallaan. Peltikatto sen sijaan tehdään määrämittaan leikatuista paloista ja siksi peltikaton asentaminen on joutuisampaa. Esimerkiksi profiilipeltikatteet ovat 1,2 metrin levyisiä. Painavampana materiaalina tiili tarvitsee paksummat ruode- koroke- ja tuuletuslaudat, mikä nostaa hieman kattoremontin kokonaishintaa.


Tiilikatto luo moniin rakennukseen ryhtiä ja arvokkuutta. Usein omakotitalojen myynti-ilmoituksissa mainitaankin erikseen, että talossa on tiilikate. BMI Ormax antaa kattotiilituotteille 30 vuoden materiaalitakuun. Kattokeskuksen asentama tiilikatto kestää pitkään, kun sitä myös hoitaa ja huoltaa säännöllisesti.

Mainittakoon, että Suomessa eniten tiilikattoja teemme juuri me Kattokeskuksella. Tiilikattojen rakentaminen vaatii tietynlaista osaamista ja ammattitaitoa. Tästä osoituksena on BMI Ormax palkinnut sekä Kattokeskuksen asennuksen että myynnin ja myöntänyt Kattokeskuksen perustajalle innovaatiopalkinnon.

Peltikaton ominaisuudet

Peltikate on tällä hetkellä Suomessa suosituin katemateriaali sekä uudisrakentamisessa että kattoremonttikohteissa. Peltikate on myös pitkäikäisin ja helppohoitoisin kattomateriaali, joten se on pitkällä aikavälillä markkinoiden kustannustehokkain kattovaihtoehto. Tultuaan elinkaarensa loppuun peltikate on 100 % kierrätettävä materiaali.

Käytämme peltikatteena kotimaisen Ruukin valmistamia peltejä, joille Ruukki antaa 25 vuoden esteettisyystakuun ja jopa 50 vuoden puhkiruostumattomuustakuun. Ruukin peltikatteessa on Matta Pural -maalipinnoite, jonka ansiosta peltikatto on helppohoitoinen, eikä katto kiillä samalla tavoin kuin esimerkiksi polyesteripinnoitteiset peltikatot tuppaavat tekemään. Sileänä materiaalina pellin pinnalle ei kerry kovin helposti likaa, kasvustoa ja sammalta. Toki viherlika voi näkyä myös peltikatteessa ja jäkälää voi kertyä katolle rehevässä ympäristössä. Ilmansaasteet kurittavat myös peltikatetta. Huolto ja kasvustonturjunta onkin hyvä teetättää 7–10 vuoden kuluttua kattoremontista.

Peltikatolla voi tarvittaessa kävellä, mutta naarmuttamista tulee välttää. Peltikatto saattaa naarmuuntuessaan alkaa ruostua. Jos katolle on kuitenkin mentävä, täytyy kenkien pohjat puhdistaa terävistä kivistä. Jos peltikate vaatii mekaanista puhdistamista, kannattaa se teetättää ammattilaisella juuri tuon naarmuuntumisvaaran takia.

Voit tehdä Kattokeskuksen kanssa kattohuoltosopimuksen.

Peltikaton ei tarvitse aina olla suoralinjainen pystysaumakatto. Toki Ruukki Classic on nimensä mukaisesti peltikatteiden klassikko puhtaine linjoineen, mutta Ruukin valikoimassa on tarjolla esimerkiksi ilmeikäs muotokate Ruukki Tiilikainen, joka muistuttaa ulkonäöllisesti hämmästyttävän paljon tiilikattoa. Ruukki Classic C™ on muuten ensimmäinen ja ainoa suomalainen vesitiiveyssertifioitu teräskatto.

Peltikate on hieman äänekkäämpi kuin tiilikate eli sateen ropina ja lentomelu kuuluvat sisätiloihin hieman paremmin. Peltikate voi paukkua kovalla tuulella tai kun se ”elää” lämmönvaihteluissa. Näitä ääniä vaimentamaan on olemassa äänieristenauha, jonka asennamme aina lukkosaumakatteisiin. Ääniä voidaan ehkäistä myös uusilla kattopeltiprofiileilla.

Kattoremontit laadukkaasti ja ammattitaidolla

Olemme kotimainen yritys, jolla on taitavat omat asentajat. Siksi olemme valinneet laadukkaat ja kotimaiset kumppanit – tiilikatevalmistaja BMI Ormaxin ja peltikatevalmistaja Ruukin sekä sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet toimittavan Piskon. Teemme näiden kaikkien kumppaneiden kanssa pitkäjäteistä ja tiivistä yhteistyötä, jotta voimme tarjota asiakkaillemme aina parhaan mahdollisen vaihtoehdon. Käytämme asentamiemme tiili- että peltikattojen aluskatteena BMI Ormaxin hengittäviä Divoroll-aluskatteita, joilla saadaan aikaan tuulettuva kattorakenne.

Valitsetpa sitten taloosi tiilikaton tai peltikaton, me asennamme sen ammattitaidolla avaimet käteen -remonttina. Myönnämme tekemiimme kattoremontteihin 5 vuoden asennustakuun.

Kaikissa kattoon liittyvissä asioissa sinua auttaa paikallinen Kattokeskuksen kattoasiantuntija.

PYYDÄ TARJOUS ELÄMÄSI HELPOIMMASTA KATTOREMONTISTA

Search