Hyppää sisältöön

Katon pinnoitus vai kokonaisvaltainen kattoremontti?

Artikkeli

Katto on tärkeä osa rakennuksen julkisivua, mutta yleensä vähemmän näkyvä ja huomiota saava osa. Tiilikaton tai mineriittikaton pinnoitus kiehtoo, koska se on paljon kokonaisvaltaista kattoremonttia edullisempi ratkaisu. Ottamalla selvää katemateriaalin ja kattorakenteen todellisesta kunnosta ennen kuin harkitset sen pinnoittamista saatat säästää paljon rahaa pitkässä juoksussa.

Milloin katon pinnoittaminen kannattaa?

Pinnoittaminen kannattaa ainoastaan silloin, kun pinnoitettavan tiili- tai mineriittikatteen alla on kunnollinen aluskate läpivienteineen ja katteen pinta on ehjä eikä se ime kosteutta itseensä. Pinnoittaminen parantaa katon esteettistä ulkoasua sekä estää sammaleen kasvamista katolle.

Milloin katon pinnoittaminen ei kannata?

Mikäli kattorakenteesta puuttuu ehjä ja kunnollinen aluskate tai kattotiilet tai mineriittilevy ovat haurastuneita, niin pinnoittaminen on väärä ratkaisu. Katon pinnoitukseen liittyy suuria riskejä, jos pinnoitettavan katon alla ei ole kunnollista aluskatetta, koska katto puhdistetaan ennen pinnoitusta painepesurilla. Suurella paineella tuleva vesi saattaa vahingoittaa haurasta tai puutteellista aluskatetta ja aiheuttaa pahimmillaan vesivahingon.

Yksi yleinen syy kattoremontille on kattorakenteen puutteellinen tuuletus, joka saattaa ajan kuluessa haurastuttaa rakennetta. Tätä ongelmaa pinnoituksella ei saa korjattua

Valitettavasti lukuiset asiakkaamme ovat teettäneet ensin pinnoituksen, mutta huomanneet muutaman vuoden kuluessa, että katon pinnoitus on vain tuonut kohennusta katon ulkoasuun eikä sen ensisijaiseen tehtävään, eli talon suojaamiseen. Vuoto on selkeä merkki katon remonttitarpeesta.

Jos et osaa arvioida kattosi kuntoa kannattaa tilata maksuton katon kuntokartoitus, jossa saat kirjallisen raportin kattosi kunnosta.

Katon kunto kannattaa tarkistuttaa myös silloin, jos suunnitteilla on aurinkopaneelien asennus. Kun paneelit asennetaan ehjälle katolle, vältytään ikäviltä yllätyksiltä ja turhilta ja kalliilta töiltä, jos paneelit joudutaan purkamaan katon korjauksen tai jopa kattoremontin tieltä.

Tilaa maksuton katon kuntokartoitus

Mikä ratkaisu sopii minulle?

Katto suojaa rakennuksen muita osia ja vuotavan katon aiheuttamat seuraukset sekä kustannukset voivat olla todella suuria. Kannattaakin miettiä tarkkaan lähteekö pinnoittamaan vanhaa tiili- tai mineriittikattoa vai panostaako huolettomaan elämään ja teettää kattoremontin. Uudelle katemateriaalille tavarantoimittajamme myöntävät 30–50 vuoden teknisen takuun sekä sen lisäksi kattoremontin yhteydessä uusitaan yleisesti myös kattoturvatuotteet, sadevesijärjestelmä ja läpiviennit. Näitä katon pinnoituksella ei saada kuntoon.

Mikäli et tiedä mikä ratkaisu sinulle sopii, kannattaa tilata maksuton katon kuntokartoitus, jossa saat kirjallisen raportin kattosi kunnosta sekä mahdolliset toimenpide-ehdotukset.

Tilaa maksuton katon kuntokartoitus

Search